ЗА КРАПЕЦ

Село Крапец се намира в Североизточна България. На 5,3 км от Дуранкулашкото езеро, където можете да намерите повече от 256 вида застрашени и редки птици и разстения и на 10 км от гр.Шабла. Село Крапец е малко рибарско селище, разположено на морския бряг в Североизточна България, част от община Шабла в област Добрич.

Най-близкото летище до село Крапец е летището в гр. Варна, То се намира на 103 километра от Комплекс от къщи за гости Света Марина.

Столицата на Румъния се намира на 283 км от къщите за гости Света марина. 

Село Крапец е разположено на 5,3 км южно по права линия от Дуранкулашкото езеро и е на 580 км от София, на 15 км от ГКПП Дуранкулак, на 90 км от Варна, на 85 км от Добрич, на 50 км от Балчик и на 15 км североизточно от гр.Шабла . В непосредствена близост до селото можете да откриете уникалното неолитно селище при Дуранкулашкото езеро, обитавано от първото уседнало земеделско население на Европа. В това селище са открити първите каменни градежи в Европа, датирани към 5200 г.пр.н.е. 

Дуранкулашкото езеро е защитена зона. То е дом на много и различни птици. Не рядко се срещат и лебеди. В дюните на плажа на село Крапец живеят сурикати. В морето на село Крапец се срещат делфини. Езерото е плитак лиман, отделен от морето и който се е образувал преди около 10 000 години. В момента езерото е едно от най-големите места за зимуване на птици в Европа. Там може да видите редки видове защитени птици като например червеноглава гъска,

Селото е известно с пясъчните си дюни и птиците, които гнездят и зимуват край него.

Първите известни сведения за село Крапец датират от 1573г, където то фигурира под името „Гърбидже“. В документ от 1676г селото е споменато като „Гарбиче-кариеси“. През август 1786г Венцел фон Бронард съобщава за селото в едно свое описание на българския черноморски бряг . Според него село Карибчикьой (дн. Крапец) се намира между Шабла-фенер (пясъчния фар) и Иланлюкьой (с. Иланлък, което днес се намира в Румъния). След 1940 г. ту в селото се заселват преселници от Северна Добруджа. Днешното си име Крапец селото носи от 1942 г. Жителите му се занимават основно с риболов, земеделие и хотелиерство. Местният специалитет е рибена чорба. морски орел, корморан, каравайка, малък пеликан и много други.

Комплекс от къщи за гости Света Марина с.Крапец се намира в центъра на селото. Разполага с четири къщи за гости, лятна кухня, сезонен басейн с шезлонги, детска площадка с пързалка и люлки, батут, барбекю, беседка, безплатен паркинг и wi-fi, голяма градина с красиви сезонни цветя. Всеки един етаж от къщите за гости представлява един апартамент с капацитет за настаняване от 4 души. Общият капацитет за настаняване на комплекса е 24 души. Всеки апартамент се състои от спалня, всекидневна с разтегателен диван, кухня, баня с душ кабина, индивидуални тераса и вход. Общата площ на апартаментите е 55 кв.м. Апартаментите са реновирани.

В село Крапец можете да  се отдадете на пълна почивка от забързаното ежедневие в градовете. Тук можете:

На този линк може да разгледате интересни забележителности, които са в североизточна България където се намира и с.Крапец.

Забележителностите около село Крапец можете да разгледате тук.

Също така можете да играете футбол. Пред комплекса от къщи за гости Света Марина е разположено футболно игрище. В непосредствена близост има малък парк с детски пързалки. За любителите на книгите в с.Крапец има безплатна библиотека, която се намира пред комплекса. Селото предлага и обществена фитнес зала.

В село Крапец в близост до Комплекс от къщи за гости Света Марина е изградена с много любов и труд  ботаническа градина. В нея са събрани представители на дървестната фауна от цял свят. С голямо реверанс към труда на собствениците ви предлагаме това място като заслужаващо посещение.

Не знаете как да стигнете до село Крапец моля, прочетете нашата статия на този линк.

Днес в селото има малък храм и пощенска станция. Игрището и парка които се намират пред комплекс от къщи за гости Света Марина с.Крапец:

Катедралният храм в с.Крапец в непосредствена близост до Комплекс от къщи за гости Света Марина с.Крапец

Запознайте се с общите условия за настаняване в Комплекс от къщи за гости Света Марина с.Крапец

Кремена Кръстева домакин на Комплекс от къщи за гости Света Марина с.Крапец