Интересни факти за Черно Море

Добре дошли на страниците на сайта на комплекс от къща за гости Света Марина с.Крапец, където ще ви запознаем с уникалната красота на Черно море и неговата вълнуваща история.

Черно море се намира на границата на два континента: Европа и Азия. То е вътрешноконтинентално море. Шест държави се простират по бреговете му с население общо от над 16 милиона души. Страните които граничат с Черно Море са България, Румъния, Русия, Турция, Грузия и Украйна. Максималната дълбочина на морето е 2245 м. Общата му площ е 436 402 кв.км. То е едно от най-изолираните от Световния океан морета. Черно море е свързано със Средиземно море чрез Босфора, Дарданелите и Мраморно море. Черно море има малко на брой острови, като седем от тях са по българското крайбрежие: Света Анастасия, Свети Иван, Свети Петър, Свети Кирик, Птичи остров, Амбелец и Змийският остров. Общата дължина на бреговата линия е около 3400 км. 31 октомври е денят на Черно море.

1. Солеността и уникалният състав на водата: Черно море е известно със своята по-ниска соленост в сравнение с другите морета и океани. Този феномен е резултат от големият приток на речни води. В Черно море се вливат няколко големи реки: Дунав, Днестър, Риони, Днепър и Южен буг. Съставът на водата в Черно море създава уникални условия за развитие на разнообразни видове морски организми. През летните месеци водата по крайбрежието му се затопля до 24-26 градуса. Поради малките му размери то има незначителни приливи и отливи около 3 до 8 см. По българското крайбрежие посоката на морското течение е от север на юг.

2. Аноксичният дънен слой: Една от уникалните черти на Черно море е наличието на аноксични дънни области, където липсва кислород. Този феномен води до консервация на органичните вещества и създава особено интересни условия за развитие на морския свят. На дълбочина от 100 – 200м водите на морето почти не се смесват. Поради този факт над 150-200м в морето липсва кислород и живи организми. Морето има две нива на дъното първото е до дълбочина 200м и съдържа кислород а второто съдържа сероводород. Черно море е дом на много потънали древни кораби. Те са се запазили и до днес, тъй като поради факта че на дъното липсва кислород те не могат да се разложат. На дъното на Черно море се намира коритото на древна река, която е активна и до днес. Това е най големият безкислороден басейн в света.

3. Богатство на Биоразнообразието: Черно море е дом на разнообразни и уникални видове риба, морски птици и други морски организми. Някои от тях са специфични само за този регион и са от изключителен интерес за любителите на природата и науката. В Черно море живеят около 1000 вида растения и 2000 вида животни. Рибите чийто дом е нашето море наброяват около 180 вида сред които калкан, скумрии, черноморска акула, риба дракон, попчета, морска лястовица, включително три вида делфини. До 1996г в Черно море е живял застрашеният тюлен монах. Днес неговата популация е изчезнала от бреговете на Черно море. В морето в сравнение със Средиземно море има относително по голямо количество планктон и фитопланктон.

4. От къде произлиза името на морето: В древността морето е наричано по различни начини ето някои от тях:

 • Pontus Euxinus (Понт Евксинус) Понтос Аксинос, Евксински Понт: Това е древногръцко име, което се използвало в класическата гръцка литература.
 • Mare Maeotis (Маре Меотис): Това е латинското име, което римляните използвали за Черно море, особено в ранната им история.
 • Hospitable Sea (Гостоприемно море): Този превод на гръцкото име „Euxinos Pontos“ се използвал от старогръцките пътешественици.
 • Inhospitable Sea (Негостоприемно море): Това е превод на древногръцкото „Axeinos Pontos,“ което също се използвало за Черно море

Името „Черно море“ произлиза от средновековните и византийските търговци, които се обръщали към морето като „Mare Negrum“ на латински, което се превежда като „Черно море“. Това име се свързва с факта, че в зимата морето изглежда тъмно и мрачно, докато през лятото светлината и отразяващите се цветове му му придават по-ярък вид.

5. История и култура в областта на Черно море: Североизточната част на България, обградена от Черно море, е пропита с история и култура. Множеството древни цивилизации, които са оставили следи по бреговете му, предоставят на посетителите възможността да се потопят в богатото минало на региона.

Черното море е свързано с множество легенди и митове, включително такива, свързани с потънали кораби:

 • Легендата за Орфей: Това е една от най-известните легенди, които се свързват с Черно море. Според нея древногръцкия търговец и пътешественик Орфей се отправя на пътешествие до Тракия и преминава през Черно море. По време на пътуването си той среща много опасности, включително чудовища и бурни морета. В един момент корабът му се потапя, и Орфей, след като се бори със злите сили на морето, загива във водите на Черно море. Потъналия кораб съдържал ценни артефакти и съкровища. Този кораб от много времена привлича интерес на археолозите и търсачите на съкровища.
 • Митът за Ясон и Арго: В древногръцката митология, Ясон и неговият екипаж на кораба „Арго“ търсят златното руно в далечни земи. Те преминават през Черно море и се изправят пред различни предизвикателства, включително срещи с чудовища.
 • Легендата за Понтос: В древногръцката митология, Понтос е бог на Черно море и син на Посейдон. Той често се изобразява като риба и е свързан с морските сили и бурите.
 • Митът за Медея и Аргонавтите: Медея, дъщеря на царя от Колхи (днес Грузия), помага на Ясон и Аргонавтите в търсенето им на златното руно. Тя също преминава през Черно море и се свързва с различни магически събития.
 • Легендата за Пловдив и Карановидите: Според българската фолклорна традиция, Черно море е било създадено от Пловдив (едно от седемте рилски братя в българската митология). Той е използвал огъня си, за да изсъхне мократа земя и да създаде морето.
 • Анапския кораб: В района на Анапа, в Черно море, се вярва, че има потънал кораб, който съхранява съкровища. Легендата разказва за стар мъж, който е бил затворен в този кораб и чака ония, които могат да го освободят, за да им предаде съкровището.
 • Легендата на „Царевич Александър“: Според руската народна традиция, в Черно море има потънал кораб, наречен „Царевич Александър“. Той носил със себе си ценни съкровища.
 • Корабът на съсирвижащият Мурата: В турско-татарската митология се разказва за кораб, който потъва в Черно море след сражението при Шипка през Руско-турската война (1877-1878). Легендата гласи, че Мурат, турският съсирвижач, вижда светлина от българската крепост и се връща, но корабът му потъва.

5.Търговски път и романтика

През Черно море минава едно от разклоненията на средновековния Път на коприната свързващо Европа през Кавказ и Централна Азия с Китай. Днес по това направление минава трасето на трансконтиненталния транспортен коридор Трасека (TRACECA, TRAnsport Corridor Europe Caucassus Asia, Транспортен коридор Европа — Кавказ — Азия).

Черно море и свързаните с него реки, като Дунав, са играли ключова роля в историята на търговията и икономиката. Този регион е бил кръстопът на културни и стокови обменни пътища. Днес, по бреговете му, можете да се потопите в романтична обстановка, разхождайки се по прекрасни плажове и наслаждавайки се на вълшебни слънчеви залези.

В североизточната част на България, Черно море е не просто вода и пясък, а истинско приключение. От природните чудеса до историческите съкровища, този регион предлага неповторим опит за всеки посетител.

Комплекс от къщи за гости Света Марина с.Крапец се намира в центъра на село Крапец. Селото е разположено на брега на Черно Море в североизточната част на България. Къщи за гости Света Марина в се намират в центъра на село Крапец. Комплексът от къщи за гости Света Марина разполага с четири къщи за гости, лятна кухня, сезонен басейн с шезлонги, детска площадка с пързалка и люлки, батут, барбекю, беседка и голяма градина с красиви сезонни цветя. Комплекса осигуряван на своите гости безплатен паркинг и wi-fi. Всеки един етаж от къщите за гости представлява един апартамент с капацитет за настаняване от 4 души. Общият капацитет за настаняване на комплекса е 24 души. Апартаментите в комплекса са общо шест на брой. Всеки апартамент се състои от спалня, всекидневна с разтегателен диван, кухня, баня с душ кабина, индивидуални тераса и вход. Общата площ на апартаментите е 55 кв.м. Апартаментите са реновирани. Може да разгледате нашата галерия от снимки или самите апартаменти.

Кремена Кръстева домакин на Комплекс от къщи за гости Света Марина с.Крапец