ПОЧИВКА В КРАПЕЦ

Чудите се къде да почивате?

Село Крапец е идеалното място където да избягате от забързаното ежедневие на големият град. Там можете да се потопите в тишината на малкото рибарско селце и да се изгубите на дългата плажна ивица.

Ако търсите уникално и незабравимо лятно изживяване, което съчетава спокойствието на природата с красотата на Черно море, то село Крапец е вашето място. Това очарователно рибарско селище, разположено в североизточната част на България, предлага спокойна атмосфера, девствени плажове и спиращи дъха гледки, които ще останат с вас дълго след като сте си тръгнали.

  • География и климат

Село Крапец се намира в община Шабла, област Добрич, и е само на 10 километра от границата с Румъния. Районът е известен със своите обширни пясъчни дюни, диви плажове, които го правят популярна дестинация както за местни, така и за чуждестранни туристи. Климатът в района е умереноконтинентален, характеризиращ се с горещо лято и студена зима. Средната температура през юли и август е около 25°C, което го прави идеално време за почивка на плажа.

  • Плажове

Една от основните атракции на село Крапец са неговите девствени плажове. Плажът Дуранкулак, разположен на север от селото, се простира на повече от 7 км и е дом на редки растения и птици. Плажната ивица предлага достатъчно пространство както за тези, които търсят тихо и спокойно място за почивка, така и за тези, които обичат водни спортове като уиндсърф и кайтсърф.Тук можете да намерите красиви пясъчни дюни, които създават уникален пейзаж, който не прилича на никой друг по българското крайбрежие. На юг от селото се намира плаж Крапец, който предлага мек бял пясък и кристално чисти води. Този плаж е идеален за семейства с деца, тъй като има плитък вход във водата и няма силни течения. В близост са и плажовете на Шабла, както и на село Езерец. Плажа на Шабла е разположена близо до нос Шабла, който е най-източната точка на страната. Този плаж е известен със своята необятност.  Районът около плажа на Шабла е богат на природни забележителности, включително Шабленското езеро, известно със своето биоразнообразие и защитен статут по Рамсарската конвенция. Езерото е дом на над 260 вида птици, включително къдроглавия пеликан и червеногушата гъска. Близо до плажа се намира и историческата крепост Кария Скала, която датира от 4 век пр. н. е. и предлага панорамна гледка към морето. Плажът на Езерец е разположен между Шабла и Дуранкулак. Този отдалечен и сравнително неизвестен плаж предлага спокойна атмосфера, девствени пясъци и живописни гледки към морето и близкото езеро Езерец.

  • Актиивности в района на село Крапец

Освен слънчеви бани и плуване, посетителите на село Крапец могат да се насладят на различни други дейности. Районът е популярен сред любителите на водните спортове, като уиндсърфинг и кайтсърфинг, благодарение на постоянните ветрове и широката открита площ на морето. Можете също така да опитате риболов или да се разходите по брега, за да наблюдавате разнообразния морски живот. Ако сте фен на птиците, можете да посетите близкия природен резерват Дуранкулашко езеро, който е дом на над 260 вида птици, включително розово фламинго и къдроглав пеликан.

  • История и култура

Село Крапец има богата история, която датира от древни времена. Районът е бил населен още през бронзовата епоха и тук са открити множество археологически обекти, включително останки от тракийски селища и праисторически гробища. През Средновековието районът е бил част от Първото българско царство, а по-късно попада под османско владичество. След Освобождението на България през 1878 г. Крапец става част от новосъздадената държава и днес е процъфтяващо рибарско селище, което поддържа местните традиции и обичаи.

Местната кухня е друга причина да посетите село Крапец. Районът е известен със своите пресни морски дарове. Не пропускайте да опитате някои от традиционните ястия като пържена риба, приготвена на скара, или вкусна рибена чорба.

  • Къде да отседнете в село Крапец?

Комплекс от къщи за гости Света Марина в село Крапец и Къща за гости Крапец са подходящо място за вашата почивка. Можете да разгледате предложенията им за настаняване:

Двете къщи се намират в центъра на селото и са в непосредствена близост до хранителните магазини и пазара за свежи зеленчуци и риба.

Селце Крапец е истинско съкровище, скрито на българското Черноморие. Неговите девствени плажове, живописни пейзажи и богата история го превръщат в идеална дестинация за всеки, който търси релаксираща почивка далеч от тълпите. Независимо дали сте любител на природата, почитател на водните спортове или просто търсите спокойно място за почивка, село Крапец със сигурност ще остави незаличима следа в сърцето ви. Защо да не планирате следващото си пътуване и да откриете магията на този очарователен крайбрежен рай?

Кремена Кръстева домакин на Комплекс от къщи за гости Света Марина с.Крапец