РИБИТЕ В ЧЕРНО МОРЕ

Черно море е дом на много животински видове. По време на вашата почивка в село Крапец можете да се насладите на приготвената прясна риба в заведенията в околността или да си я приготвите сами. В селото има магазин за прясна риба, като такъв има и в близкият град Шабла. Ние като ваши домакини на комплекс от къщи за гости Света Марина ще ви помогнем, като ви споделим местоположението на магазините и близките заведения.

Рибите, които се срещат в Черно море наброяват около 180 вида сред които калкан, скумрии, черноморска акула, риба дракон, попчета, морска лястовица, включително три вида делфини. До 1996г в Черно море е живял застрашеният тюлен монах. Днес неговата популация е изчезнала.

Делфини – В Черно море има три вида делфини. Те са бозайници. Разбира се те са приятели на човека и ние не се храним с тях.

Калкан – Той е кралят на рибите. Това е плоска дънна риба. Кожата му в долната част е бяла а в горната част кафява с тъмни петна. Месото е плътно и мнотго вкусно, месесто, но има копчета по горната част на кожата. На дължина може да достигне 115см , с тегло от максимум 28-30кг. Обикновенно достига 1м с тегло от 4кг. Съществуват 30 вида калка но в България се срещат само три вида.

Сафрид – Топлолюбива риба, която се движи на стада.

Заргана – Риба с човка и змиевидно тяло. Движи се на стада. Ядлива е. Средната й кост е фосфорицираща. Лови се от април до октомври.

Барбун – Вкусна риба с червеникава окраска. Лови се от април до октомври, тъй като след това отплава към южната част на Черно море.

Карагьоз – ДСтуденолюбива риба. Вкусна е на жар но има много тънки костици.

Лефер – Той е хищна морска риба. Има странично сплескано тяло. Опашката му е симетрична и се разделя на две равни части. Дължината на тялото му достига 70-100см,. Може да порастне до 20 кг.

Лястовица

Попче – То е дънна крайбрежна риба, която е слабо подвижна. Има много кости.

Скорпид – Окраската е кафеникава. Ядлив е и се лови почти през цялата година. Има остри шипове трябва да се внимава.

Черноморска акула

Тя се намира много навътре в морето. Ядлива е.

Цаца /копърка/